Nereguliarus Punsko internetinis blogas persikelė į Facebook!

2007 m. spalio 11 d., ketvirtadienis

Meteoromelas

Kiek iš jūsų žiūri kas vakarą, arba bent kartą į savaitę, orų prognozes televizijoje? Turbūt daugelis. Jose visada laimingi ir išsišiepę vedėjai su žybtelėjimu akyse praneša mums, kad rytoj diena bus saulėta, o netgum jeigu lis, tai nėra ko jaudintis, nes po lietaus visada pasirodo saulutė. O ar jų prognozės išsipildo? Atsakymas 'taip'? Ar tiesiog nepamenate tiksliai, ką prieš savaitę sakė ponas Jurgis, Jaroslavas ar ponia Zosė, mojuodami rankomis prieš virtualų žemėlapį?
Jeigu orų prognozės pristatomos bemaž kiekvienoje TV stotyje, matyt specialistų šioje srityje yra tikrai nemažai, ir jie menasi meteorologija. Jeigu taip, tai kodėl praktiškai kiekviena stotis pristato ką kito? Kiek programų - tiek prognozių. Atsakymas yra paprastas - jie nič nieko nežino. Veikia principu "rytoj lis arba nelis, gal pataikysim, o gal ne". Galbūt kažkuri TV stočių pristato su didesniu efektyvumu, negu kitos. Taikliai numato, tarkim, 60, 70 o gal netgi ir 80%, bet tikrai ne visos ir ne viską. Orą galima nustatyti vienai, dviem, geriausiu atvėju trimi dienoms, bet tikrai ne savaitę prieš. Klimatą sudaro tūkstančiai įvairiausių veiksnių, kurie nuolat kinta. Ką tai praktiškai reiškia? Jog TV prognozės, pasakę kas bus (o gal ir ne...) rytdieną, vėliau tik malą šū... tauškia nesąmones, kad pasijustume geriau. Tai tebera tik iliuzija, geros nuotaikos garantas. Aš nesakau, jog televizijos oro prognozes yra visiškai nereikalingos, pats jas dažnai stebiu. Tačiau būkime sąmoningi, supraskime, kad kaikurie dalykai turi 'antrą dugną', vykdo kitokias funkcijas, nei iš tikrųjų mums atrodo.
Ruduo už lango. Daug žmonių jo nekenčia, sako, kad sukelia depresiją. Pasak mokslininkų, dėl mažesnio saulės šviesos kiekio mūsų organizmas gamina mažiau vitamino D, kas yra viena blogos nuotaikos priežasčių. Tiktais ar ruduo yra to kaltininku? Jei tu blogai jautiesi, neversk kaltės ant viso pasaulio, tik stenkis pakeisti tokią situaciją. Išeik į soliariumą, miegok prie užiebtos lemputės arba pasportuok. Žinok, padeda. Jeigu daug viskuo skundiesi, reiškia esi nevykelis. Nebūk nevykelis. Tai taip slegia...

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

kokia tema... ;|