Nereguliarus Punsko internetinis blogas persikelė į Facebook!

2006 m. gruodžio 19 d., antradienis

Kalėdiniai Sausainiai

Kalėdos jau ne už kalnų, tad pamanėme, jog reikia pasirūpinti, kad šventinis stalas atrodytų, kaip pridera. Tam, aišku, reikalingi atitinkami valgiai, tarp kurių negali pritrūkti saldžiųjų pyragų. Tiktai su pyragais bėda ta, jog reikia juos valgyti su lėkštute, kad neprigurinti ant kilimo, kurį mama taip kruopščiai siurbliavo. Dėl to aš siūlau žiūrint be galo patrauklias TV laidas arba skaitant padovanotą knygą krimsti Kalėdinius Sausainius! Jiems pasigaminti reikalinga:
  1. 2 stiklinės miltų
  2. 2 kiaušiniai (vištos!)
  3. 3/4 stiklinės cukraus (užteks ir 1/2)
  4. šaukštas margarino (arba sviesto)
  5. 2 šaukštai medaus
  6. plokščia stiklinė sodos (iš bėdos tiks ir kepimo milteliai)
  7. šaukštelis sumaltų prieskonių (cinamonas, gvazdikai, juodi pipirai)
Papuošimui:
  • keli aplupti migdolai
  • riešutai
  • kokosų drožlės
  • spalvotos aguonos
Į miltus įpilti karštą, ištirpdytą medų ir išmaišyti šaukštu. Pripilti cukrų, sodą, prieskonius, o kai tešla šiek tiek atauš - sviestą ir kiaušinį. Tiksliai minkyti ranka, kol nebus vienodos spalvos ir konsistencijos. Vėliau suploti ir suformuoti blyną (geriausias apie 1cm storumo arba kiek plonesnis). Iš tešlos formomis arba stikline išspausdinėti sausainius. Tada patepti suplaktu kiaušiniu ir dekoruoti migdolais, riešutais ir t.t. Kepti 180-200 C laipsnių temperatūroje apie 15 min. kol nepasieks auksinės spalvos.
Sausainius galima laikyti uždaroje dežutėje netgi keletą savaičių ir jie nepages.
Puošti jų nebūtina, mažiau darbo (aš beveik niekada nenaudoju tų aguonėlių, riešutų ir t.t.), tačiau kaip kas mėgsta. Jeigu Jūsų sausainiai atrodo panašiai kaip piešinyje, galite drąsiai save pasveikinti - Jums pavyko :)



Fotografija vaizduoja kitokius sausainius, tačiau autoriui pasirodė panašiausi iš visų rastų internete nuotraukų. Kalėdiniai Sausainiai turi daugiau taškiukų nuo cinamono bei pipirų (pipirai tikrai duoda geresnį skonį, patikėki!) ir neturi tų ruoželių, bet tai priklauso ar kepėt ant grotelių ar ant skardos. Galų gale juk svarbus skonis :)

Skanaus!

4 komentarai:

Martynas rašė...

Visi redakcijos nariai jau labai nekantriai laukia kai mūsų emailo dežutes pasieks dežutė su sausainiais :P Tikimes kad laiškanešiai neims vėl streikuoti ir siuntiniai nespės pagesti kol ateis.

juzefas rašė...

Taip, taip. Laukte laukiam, nesulaukiam...

El Tomas rašė...

Sitie sausainiai tai jau tikrai nepages. Na nebent kad kalbat apie 2007 metu kaledas.

Latras rašė...

Tai ir nesupratau ar šitie pieragučiai yra su varške ar su mėsa.... nežinau kokio užgėrimo reikės....., bet pagal nuotrauką spręstau, kad einu dabar kepti tų pieragų